Blog

Σκληρό νερό

Οι θέσεις κλίμακας είναι ένας ακριβής τυπικός οδηγός σκληρού νερού

Το σκληρό νερό συνήθως περιέχει διαλυμένες ενώσεις ασβεστίου και μαγνησίου και σε κάποιες περιπτώσεις μεταλλικά στοιχεία δισθενή ή τρισθενή. Η σκληρότητα του νερού είναι κοινή ποιότητα του νερού.

Στην καθαρή του μορφή το νερό δεν περιέχει σκληρά μεταλλικά στοιχεία και είναι εκ φύσεως μαλακό. Τα νερά χαρακτηρίστηκαν ως σκληρά σε περιπτώσεις που δεν επέτρεπαν στα απορρυπαντικά να δημιουργούν αφρισμό. Τα σκληρά νερά προκαλούν την ανάπτυξη αδιάλυτου ιζήματος curdy στο νερό. Τα διαλυμένα άλατα ασβεστίου και μαγνησίου ευθύνονται για την κλιμάκωση σε σωληνώσεις .Αυτά τα ορυκτά εισέρχονται όταν το νερό περνά μέσα από τα υλικά που περιέχουν ασβέστιο ή μαγνήσιο ,όπως τον ασβεστόλιθο. Παράλληλα δημιουργούν αρκετά προβλήματα σε οικιακές συσκευές. Η σκληρότητα εκφράζεται σε κόκκους/γαλόνι ή ppm ως ισοδύναμο ανθρακικού ασβεστίου .    

Συγκριτικά με το μαλακό νερό ,το σκληρό νερό έχει την απαιτούμενη ποσότητα μαγνησίου για τη λειτουργία της καρδιάς .Σύμφωνα με σχετική μελέτη ,καλύπτει το 17% των ημερήσιων αναγκών σε μαγνήσιο .

Το μαγνήσιο του σκληρού νερού δεν βελτιώνει μόνο τη λειτουργία της καρδιάς ,είναι εξίσου σημαντικό για την υγεία του εγκεφάλου ειδικά για την πρόληψη της άνοιας .Σύμφωνα με τους επιστήμονες ,ο λόγος είναι ότι ενεργοποιεί τους νευρώνες που εμπλέκονται στην πλαστικότητα των συνάψεων, κάτι που κρίνεται ως θεμελιώδους σημαντικό για τις διαδικασίες της μάθησης και της μνήμης.

Το σκληρό νερό βοηθά στη διαχείριση του άγχους και την πρόληψη της κατάθλιψης .Η κατανάλωση <<σκληρού>> νερού έχει οφέλη για την υγεία και κυρίως για την καρδιά .Λόγω της περιεκτικότητας του σε ασβέστιο και μαγνήσιο ,ωφελεί τα νεφρά ,τους μύες και κυρίως την καρδιά.

Έρευνες ήδη από το 1937 προειδοποιούσαν ότι η παρουσία ή απουσία μαγνησίου στην καρδιά καθορίζει τις πιθανότητες καρδιακών παθήσεων. Νεότερες έρευνες υποδεικνύουν ότι ακόμη και η μικρού βαθμού ανεπάρκεια μαγνησίου μπορεί να επηρεάσει την υγεία της καρδιάς ,καθώς οι περισσότεροι χρειάζονται τουλάχιστον 300 χιλιοστόγραμμα περισσότερο μαγνήσιο καθημερινώς από τις προτροπές των διαιτολόγων.

Σκληρό ή μαλακό νερό; Μύθοι και πραγματικότητα.

Σκληρό νερό 

Σκληρό νερό μέσω χρήσης του δικτύου

Σε πολλές περιοχές περιοχές των δικτύων το νερό είναι σκληρό. Κατά συνέπεια οι καταναλωτές στρέφονται στη φίλτρανση. Ο λόγος σχετίζεται με την δημιουργία προβλημάτων του σκληρού νερού στις σωληνώσεις παντός είδος ( βρύσες πλυντηρίων ρούχων ,πιάτων κ.α.) Το σκληρό νερό εμποδίζει τον αφρισμό απορρυπαντικών και σαμπουάν .Επομένως ότι πλένεται με σκληρό νερό είναι  θαμπό πχ τα μαλλιά μας.

Γεγονός όμως είναι πως το σκληρό νερό -εντός των ορίων- είναι επιθυμητό στο πόσιμο νερό. Σκληρότητα του νερού σημαίνει: ότι το νερό αντιπροσωπεύει το σύνολο των διαλυμένων αλάτων ασβεστίου και μαγνησίου κυρίως.

Το σκληρό νερό διακρίνεται σε δύο κατηγορίες 

  1. Την ανθρακική ή παροδική. Σκληρότητα που οφείλετε στα ανθρακικά (διττανθρακικά ) άλατα του νερού .
  2. Τη μη ανθρακική  ή ολική .Σκληρότητα η οποία μετράει τη συγκέντρωση των διαλυμένων αλάτων ασβεστίου και μαγνησίου.  

Μαλακό νερό

Μαλακό νερό, στη φυσική του μορφή

Είναι το νερό της βροχής και του χιονιού. Στο νερό η σκληρότητα δεν καταχωρείται ως ρύπος. Αρκετές φωνές υποστηρίζουν ότι νερό χωρίς άλατα ασβεστίου και μαγνησίου ενδέχεται να είναι βλαβερό για τον οργανισμό. Εξαιτίας της μεγάλης διαπιδυτότητας των κυττάρων.

Μελέτες που έχουν διεξαχθεί σε μεγάλη κλίμακα κατέληξαν σε συμπεράσματα. Με βάση αυτά, η κατανάλωση νερού σε ασβέστιο και μαγνήσιο έχει ευεργετικές επιπτώσεις στον οργανισμό.

Ο ΠΟΥ(Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας) μετά από έρευνα  που παρήγγειλε για τον καθορισμό της αναγκαιότητας ασβεστίου και μαγνησίου στο νερό κατέληξε σε συμπεράσματα. Αυτά παρουσιάστηκαν σε διεθνές συνέδριο <<για τις επιδράσεις στην υγεία του ασβεστίου  και μαγνησίου στο πόσιμο νερό>>Στο συνέδριο παρουσιάστηκαν μελέτες που υποδήλωναν την πιθανή σχέση ανάμεσα στην ανεπαρκή κατανάλωση μαγνησίου και την  αυξημένη τάση προς εμφράγματα ,υπέρταση και διαβήτη τύπου 2. Είναι καταγεγραμμένο πως πολλοί άνθρωποι που πίνουν πλούσιο νερό σε μεταλλικά στοιχεία εμφανίζουν μικρά ποσοστά καρδιοπαθειών και αρτηριακών πιέσεων.

Από τα παραπάνω εξάγεται το συμπέρασμα πως η κατανάλωση απεσταγμένου  νερού  μπορεί αν οδηγήσει σε ανεπάρκεια σε μεταλλικά στοιχεία και σε προβλήματα υγείας 

Το νερό στη φυσική του μορφή ,εμπλουτισμένο με όλα το ιχνοστοιχεία του ( ασβέστιο ,μαγνήσιο, κάλιο,) είναι αποδεκτό από τον ανθρώπινο οργανισμό  που το καταναλώνει αιώνες .