Blog

Τι είδους νερού πίνουμε στην Ελλάδα

Μετά από έρευνες που διενήργησε το Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών  και άλλοι φορείς τα  αποτελέσματα έδειξαν ότι: απειλητικά για την υγεία χημικά συστατικά βρίσκονται στο νερό του δικτύου. Πρόκειται για το  αρσενικό, παράγωγα χλωρίου, σίδηρος ,νιτρώδη άλατα, αντιμόνιο ,εξ ασθενές χρώμιο που καταναλώνονται από τους πολίτες.

Η κατάσταση στα υδάτινα υδάτινα ρεύματα  της χώρας μας.

Χαρακτηρίζεται από μέτρια έως κακή κατά 64%.Το 18% της χώρας έχει οροθετηθεί σε ζώνες νιτρορύπανσης . Θεσσαλικός κάμπος ,Ημαθίας ,Πέλλας, Θεσσαλονίκης, Εβρος ,λεκάνη Στρυμόνα .Ολοι αντιλαμβανόμαστε ότι:

  • Tα χημικά λόγω της ευρείας χρήσης τους από τη βιομηχανία και τη γεωργική καλλιέργεια εισχωρούν στον υδροφόρο ορίζοντα.
  • Μέσω της άντλησης νερού και της μεταφοράς του στα υδραγωγεία των πόλεων τα χημικά-παρόλη τη διαδικασία -ή ένα μέρος αυτών μεταφέρεται στην κατανάλωση.

Το ΠΑΚΟΕ έχει διαπιστώσει -μετά από μελέτες που έχει υλοποιήσει -πως<< σε σαράντα περιοχές στην  Ελλάδα οι συγκεντρώσεις νιτρικών και φωσφορικών είναι 30-20% πιο υψηλές από τα ανώτατα επιτρεπτά όρια .Στο δελτίο τύπου 504 /19/3/2021 διαπιστώθηκε ότι οι περιοχές Άργους ,Ναυπλίου στην Εύβοια και τα Οινόφυτα το πρόβλημα είναι μεγάλο>> .

Με βάση την τελευταία Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα νιτρικά ( 4 Μαΐου 2018) αναφέρετε πως <<περίσσεια νιτρικών σε πόσιμα ύδατα μπορεί να έχει επιπτώσεις στην υγεία >> Το όριο από την ΕΕ έχει τεθεί στα 50 mg/l .Oμως σύμφωνα  με στοιχεία από την ΕΔΕΥΑ -Ένωση  Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης και διάφορες ΔΕΥΑ  – τα οποία βρίσκονται στο διαδίκτυο  3 περιοχές της χώρας υπερέχουν του ορίου των 50mg/l .Πρόκειται για την περιοχή Μηδέα Ναυπλίου 137mg/l (2021) Άργος περιοχή Κουτσοπόδη 88mg/l (2020) Ερμιόνη 65mg/l(2019)

Εφτά χώρες της ΕΕ ,Γαλλία ,Γερμανία, Αυστρία , Ιταλία ,Ισπανία ,Κροατία ,συστήνουν στους πολίτες να αποφεύγουν την κατανάλωση νερού με νιτρικά άνω των 10mg/l .Στη χώρα μας με βάση μετρήσεις του 2019-2020 έχουν βρεθεί τα παρακάτω επίπεδα νιτρικών

·         Πυλαία-Χορτιάτης (Ασβεστοχώρι) 29,1 mg/L

·         Θέρμη 19,94 mg/L

·         Πάτρα (κέντρο πόλης) 14 mg/L

·         Κομοτηνή 21,1 mg/ΙΟ

·         Θήβα 21,1 mg/L

·         Θάσος 23,9 mg/L

·         Εδεσσα 12,9 mg/L

·         Δράμα 14,4 mg/L

·         Αλμωπία (Κοιμητήρια) 18,06 mg/L

·         Αλεξανδρούπολη 14 mg/L

·         Αίγιο 40,8 mg/L

·         Καβάλα (Φίλιπποι) 46 mg/L

·         Κιλκίς (Λεβεντοχώρι) 35,1 mg/L

·         Σέρρες 24,1 mg/L (28/1/2020)

·         Πάρος (Κακάπετρα) 19 mg/L

·         Λάρισα (Γιαννούλη) 14 mg/L

·         Χαλκίδα (Αγιος Νικόλαος) 36,5 mg/L

·         Αγιος Νικόλαος Κρήτης (Βρύσες) 15,9 mg/L

·         Ηράκλειο (Κάτω Φορτέτσα) 28,3 mg/L

·         Λαμία (Αφανός) 14,6 mg/L

·         Πλατανιάς (Βουκολιές) 19,1 mg/L

·         Αγρίνιο (Παράβολα) 12 mg/L

·         Τρίκαλα 12,6 mg/L

·         Γιαννιτσά 11,4 mg/L

Ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ και καθηγητής στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών ,Αντώνης Ζαμπέλης

δήλωσε στην <<R>> <<Τα νιτρικά είναι Επιμολυντές του νερού .Δυστυχώς έχουν δυσμενή δράση και σε βρέφη μπορεί να δημιουργήσουν αντιδράσεις προκαλώντας μια μορφή βιοχημικής  αναιμίας> >.Το πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται ούτε με την κατανάλωση εμφιαλωμένου νερού καθώς πολλές φορές ειδήσεις -πως κάποια εμφιαλωμένα νερά έχουν υψηλές συγκεντρώσεις μικροβίων κολοβακτηριδίων και σκληρότητας -έχουν δει το φως της δημοσιότητας .

Πηγές:

ΠΑΚΟΕ ( Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών)